Prešov začal prípravu už s novým trénerom, otáznik je nad Rečičárom

08.07.2024 Prešov

Prešov 8. júla (TASR) - Hádzanári Tatrana Prešov v pondelok odštartovali spoločnú prípravu na sezónu 2024/2025 už pod vedením nového trénera Ratka Djurkoviča, no bez spojky Tomáša Rečičára, ktorý sa zatiaľ s klubom nedohodol na zmluve. Klub vstúpi do nového ročníka s cieľom obhájiť tituly v Slovenskom pohári i v extralige a dosiahnuť úspešné výsledky v Európskej lige. Slovenský majster sa pôvodne uchádzal o tzv. upgrade miestenku do Ligy majstrov, ale Európska hádzanárska federácia uprednostnila inú sedmičku spomedzi dvanástich záujemcov. Žreb kvalifikácie EL je na programe 16. júla, hlavnej fázy o tri dni na to.

Do pozície hlavného trénera Tatrana nastúpil 49-ročný Djurkovič z Čiernej Hory. Vo funkcii nahradil Róberta Jana, ktorý doviedol Tatran k triumfu v Slovenskom pohári aj v extralige. "Mal som možnosť ísť do Prešova, ale aj do iných klubov. Zaujala ma vízia Tatrana a teším sa na novú výzvu. Je čas vyhrnúť si rukávy a pustiť sa do práce. Viem, že musím ukázať svoje skúsenosti a schopnosti. Je pre mňa veľká výzva trénersky pôsobiť v klube, ktorý bude pôsobiť v Európskej klubovej súťaži. Mohol som pôsobiť v reprezentácii Čiernej Hory, no dohodol som sa s Tatranom, aby som sa posúval," poznamenal Djurkovič.

V kádri Tatrana nastalo viacero zmien. Vedenie klubu vedelo už počas sezóny o odchodoch niekoľkých hráčov. "Som na tisíc percent presvedčený, že sme káder doplnili správne. Igor Karlov je veľmi dobrá stredná spojka a som presvedčený, že plnohodnotne nahradí Marka Davidoviča. Domagoj Potnar je skvelý pivot, typologicky iný než Vjačeslav Kasatkin, no tiež sme presvedčení, že to bude kvalitná náhrada. Matúš Mitošinka je podľa mňa najväčší brankársky talent od čias Richarda Štochla. Som si istý, že s Igorom Čuprynom vytvoria kvalitnú brankársku dvojicu. Už vlani som vravel, že je náš zámer posilňovať káder o slovenských hráčov. Verím, že káder bude ešte silnejší než v minulej sezóne," uviedol generálny manažér Marián Magdoško. Káder je nateraz uzavretý, no do jeho zloženia môže prehovoriť aj žreb Európskej ligy. "Ak budeme mať náročný žreb, tak nám tento káder bude stačiť. Ak by sme však mali šancu na postup zo skupiny, tak by mohol prísť ešte jeden hráč na citlivý post, ktorý však nebudem prezrádzať," povedal Magdoško.

Jednou z nových tvárí v prešovskom tíme je brankár Matúš Mitošinka, ktorý nahradí Maria Cvitkoviča a vytvorí dvojicu so skúseným Čuprynom. "Príchod do Tatrana vnímam ako novú skúsenosť. Bude to pre mňa česť byť vedľa neho. Je v tíme už dlhé roky. Spočiatku budem ako dvojka, uvidíme, čo bude neskôr," poznamenal už bývalý brankár ŠKP Bratislava.

V kádri zatiaľ nefiguruje Tomáš Rečičár, ktorému minulú sezónu pokazili zdravotné problémy, no v novej sa už plánoval zapojiť do prípravy. "Skončila sa mu zmluva a zatiaľ sme sa nedohodli na finančných podmienkach. Nebol ochotný pristúpiť na kompromis. Zatiaľ je to 50 na 50. Ak má záujem hrať v Tatrane, tak je ešte priestor na debatu. Vzhľadom na jeho zdravotný stav boli jeho finančné požiadavky prehnané. Preto sme sa nedohodli," prezradil Magdoško.

Káder Tatrana Prešov v príprave na sezónu 2024/2025:

brankári: Igor Čupryna, Matúš Mitošinka
povoti: Lucas Barros Araxa (Braz.), Domagoj Potnar (Chorv.), Peter Kimák-Fejko, Maroš Varga
krídla: Erik Fenár, Josef Hozman (ČR), Damián Mitaľ, Marco Antl, Tomáš Fech, Pavel Hernandez (Kuba)
spojky: Lukáš Urban, Daniel Polanský, Jakub Kravčák, Daniil Radčenko, Igor Karlov (Rus.), Dávid Turek, Adama Sako (Fr.)

realizačný tím:

hlavný tréner: Ratko Djurkovič, tréner brankárov: Maroš Kolpak
 

Vyberte región

mark